21. joulukuuta 2014

Karsi, Kirsi, Korsi

Haalistin kuvat, kun en arvannut äkkiseltään sukeltaa harmaasta värikkäämpään maailmaan.
Historian hämärästä pyörähti yksittäinen kerä Novitan Came-lankaa. Vyötteessä lukee Helsingin villakehräämö. Mitä saisi yhdestä kerästä lankaa, jota ei Kalojen-Valaskalan galaksimuurin tältä puolelta enää saa? Kokeilin kämmekkäitä.

Pehmeitä paketteja -blogin Sanna on suunnitellut kauniit Korsi-kämmekkäät, joiden selkämyksessä kulkee samantapainen palmikko kuin Dropsin pipossa, jollaisen neuloin aiemmin syksyllä. Kaavailin palmikkoa lapasiin, mutta Dropsin malli ei napannut. Came on paksumpaa kuin Korsi-käsineissä käytetty lanka, ja soveltaminen on toinen nimeni, joten loin 44 s ja tiristin pikkukämmekkäät koristeena yksittäinen palmikko. Lanka olisi riittänyt pidemmälle. Nyt jäi tyhmä jämä.

Pitäisikö oikaistu Korsi nimetä joksikin muuksi? Ostan edellisen vokaalin. A, e, i, o... Siis i: Kirsi. Todella oikaistu versio mallista olisi rannekkeet nimeltä Karsi. Hengästyttävää vauhtia hurautettaen syntyy Ker(ke)si eli Kersi. Jämälangoista kyhätään Kursi. Ärsyttäväksi äitynyt kämmekäspari on nimeltään Kyrsi. Sormiin haavoja syövästä halkeilevasta tekokuidusta tulee Kärsi ja turkkilais-unkarilaisesta tulkinnasta Körsi.

Muistutan itseäni, että jos kuvion haluaa keskelle kämmenselkää, peukalokiila kannattaa sijoittaa vähän syvemmälle kouran puolelle ja/tai kuvio selkäpuolella vähän ulkokaarteeseen. Kannattaa myös laskea kerrokset ennen kuin aloittaa toisen tumpun peukalokiilan, ettei tartte purkaa... siis jos haluaa yhtä pitkät varret kumpaankin käsineeseen.

Muistiinpanot mielessä tein toiset, inasen isommat Kirsit viranomaisen sinisestä Maijasta. Varressa on 48 silmukkaa, joista kavensin ennen peukalokiilaa 2 ja vielä ennen sormion resoria 2. Peukalokiilassa on kuudet lisäykset, peukalossa 16 silmukkaa. Kuvio kulkee 6 silmukan päässä peukalo- ja 5 silmukan päässä pikkurillireunasta. Peukalo alkaa 2 s sivusaumasta. Kuvio asettuu aika mukavasti keskelle kämmenselkää.

Malli: Kirsi, inspired by Pehmeitä paketteja ja Drops
Lanka 1: Novita Came, 90 % Falkland-villaa, 10 % kamelinkarvaa, puikkosuositus 4-5, käsinpesu
Puikot: Knit Pro kanttisukkikset 3,5
Menekki: 35 g
Valmis:18.12.2014

Lanka 2: Gjestal Maija, 85 % villa, 15 % polyamidi, 50 g = 130 m, puikkosuositus 3-3,5, tiheys 24-25 s/ 10 cm, hienopesu 40 C, väri 206/ sininen
Puikot: Knit Pro kanttisukkikset 3,5
Menekki: 45 g
Valmis: 21.12.2014

4 kommenttia:

 1. Hih, tulipa somat Kirsit! Onneksi ei tarvinnut nimetä Kyrsiksi... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset ideasta! Palmikko sopii niin nätisti kämmekkäisiin, että taidan alkaa vakikäyttäjäksi. Itse asiassa seuraavat on jo puikoilla... :-)

   Poista
 2. Tos kivat kämmekkäät olet tehnyt! Hiukkasen jouduin naureskelemaan nimitysvaihtoehdoillesi, voin joutua joskus käyttämään niitä. Puikoilla on just Kyrsit, joissa tein kuvion nyppyjä ihan minne sattuu - siis väärin. Huoh. Kerran puretut kämmekkäät ovat parhaat kämmekkäät. Ehkä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kannattaa lopettaa Kyrsit ja Kärsit alkuunsa. Ja kyllä nyppii, jos tuli jo tehdyksi... Myötätuntoa sinne Römpsööhön!

   Poista