21. toukokuuta 2020

Noron jäljillä

Noron Silk Garden Sock-kerät ovat hautuneet varastossa ties kuinka kauan. Pari vuotta sitten ne alkoivat huudella sieltä jykkenevin sanakääntein. Mutta mihin kolme kerää riittää? Saako 900 metristä lyhythihaisen neuletakin? Hihattimen? Huivin saa varmasti. Lyhythihainen villapaita on minusta tosi kummallinen vaatekappale, mutta sellaisen tein.

Noro-huuma meni vuosia sitten ja lyhythihaisten puseroiden muotikin taitaa hiipua, joten operoin edesmenneiden villitysten haljussa jälkilämmössä - mutta sitäkin sähäkämmin. Paita valmistui viikossa. Se on henkilökohtainen ennätys.


Pusero on tuiki tavallinen top down- perusraglan. Niskassa on pieni lyhennetyin kerroksin neulottu korotus. Hihaa en neulonut kummemmin, kunhan viritin kädentielle pätkän joustinta. Aluksi näytti, että hihasta tulee hervottoman iso ja olan taakse pussittuu törkeästi neulemassaa. Purkamisen, uudelleen neulomisen ja tuskastuttavan kikkailun jälkeen hihasesta tuli ihan toimiva, mutta en ehkä esittelisi käsityönopettajalle.

Lanka on Noron värikartan säyseimmästä päästä. Se raidoittaa 12 sävyllä. Japanilaista lankaa luulisi laadukkaaksi. Jokaisessa kerässä oli kuitenkin yksi solmu, jonka jälkeen raidoitus jatkui mistä sattuu. Raidoitusta joutui säätämään. Melkoisen herkullisessa materiaalikoktailissa on vyötteen mukaan 25 % polyamidia, mutta en ymmärrä, miten se on lankaan upotettu. Ehkä pätkiksi sinne tänne? Langan vahvuus vaihteli ja se tuntui osin pumpuliselta (ja hauraalta), osin Kureyon Sockin tapaiselta nirunarulta. Kylvetettynä valmis vaate on miellyttävä, hyvä & kiva.

Tilanteessa, jossa pelkäsin vielä langan loppuvan, löysin jemmasta sähäkän sininen kerän Silk Garden Sock Soloa (Miten sieltä löytyykin kaikenlaista?). Ilahtuneena ajattelin neuloa siitä paidan resorit. Kuvittelin Solon olevan Sockin yksivärinen sisar. Olikin sisarpuoli. Solo on selvästi pulleampaa ja kiiltävämpää kuin raidallinen kaverinsa. Hukkaostos, vaan eipä hätää: kolme raitakerästä solmuineen päivineen olisi riittänyt isompaankin puseroon.


(Blogger näköjään vaihteeksi sikailee.)

Mitä: lyhythihainen perusraglan
Lanka: Silk Garden Sock, 40 % villa, 25 % silkki, 25 % polyamidi/nylon, 10 % mohair. 100 g = 300 m.  Väri S373. Puikkosuositus 3,5 -4, tiheys 23-26 s = 10 cm, lempeä käsinpesu
Puikot: ChiaoGoon Red Lace teräspyöröt 3 ja 3,5
Menekki: 260 g
Valmis: 5/2020


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti