16. lokakuuta 2015

Syksyllä kokataan kässäkaalista

Lehtikaalin jälkeen trendivihannekseksi on nousemassa kässäkaali. Sen viljely on helppoa ja hauskaa. Kasvualustan suhteen kasvi on vaatimaton. Satoa voi kylvää ja kerätä läpi vuoden, sillä kässäkaali kestää pakkasta paremmin kuin koivu. Kylmäsäilytys vain parantaa kässäkaalin makua antaen sille miellyttävän lämpimän säväyksen. Kässäkaali sopii moneen. Parhaimmillaan pakkasen puraisema kerä on sorkkien ja kavioiden kanssa.

Aloitin polvarit kesäkuussa. Niin mukavaa kuin Fabel onkin, hylkäsin hankkeen viettääkseni hetkiä Seiskaveikan värikkäässä mutta hiukan kitisevässä seurassa. Säyseä sinisukkapari pulpahti keskeneräisten korista pintaan taas elokuussa, kun tuumin, että olisipa mukava saada jotain valmiiksi. Olen nimittäin Seiskaveikkasukkasten jälkeen työstänyt Dropsin Alpacasta isompaa vaatetta. Se etenee. Hi. Taas. Ti. On saattanut vaipua koomaan.

Polvareiden vihoviimeiset langanpäät päättelin kuitenkin vasta Aleksis Kiven päivänä. Projektin venyminen ei heikentänyt tuotoksen laatua. Kässäkaali kestää.

Sukkien kriittiset mitat: Terässä 48 s, raidoitus 4 + 2, varressa lisäykset 8:nnen raidan jälkeen joka 7. krs, kunnes silmukoita 76. Ennen joustinta kaventelin silmukkamäärän 72:een. 2o, 2n -joustinta 17 krs. Kantapään neuloin jälkeenpäin. Ensimmäisen tein kesäkuussa. Kirjoitin siitä muistiinpanot. Kadotin lapun.

Note to self: Säilytä projektin kaikki materiaalit yhdessä ja samassa, tunnetussa paikassa vähintään hamaan valmistumishetkeen asti.

Malli: varpaista varteen perus, koko 38-39
Lanka: Drops Fabel, 75 % villaa, 25 % polyamidia, 50 g = 205 m, puikkosuositus 2,5, tiheys 26 s x 34 krs, hienopesu tai villaohjelma 40 C
Puikot: Knit Pro Carbonics, 2,5 ja 2
Menekki:110 g
Valmis: 10.10.2015
Fiilis: luottolanka, perusmättö, nam

4 kommenttia:

 1. Kaalimuonat on herkkuani mutta tämä kässäkaali on ihan erityisen ihana lajike. Sopii vähän kaiken kanssa ja siitä saa kokattua vaikka mitä.

  VastaaPoista
 2. Inhoan kaaliruokia. Eivät sovi minun mahalleni... Piti lukemani otsikko muutamaankin kerran ennen kuin hämäläinen ymmärsi että mikä kaali laji tämä on. Tätä kässäkaalia minäkin voin turvallisesti nauttia niin paljon kuin vain ehdin. Kiitos!

  VastaaPoista
 3. Juu, tämä kaali on maittavimmasta ja monipuolisimmasta päästä eikä korvenna masua ollenkaan! Suuret annokset tiuhaan nautittuina saattavat tosin kivistää niska-hartiaseutua :-)

  VastaaPoista
 4. Toinen annos tätä kaalia kiitos! Olipas erityisen hivelevä esillepano!

  VastaaPoista