26. kesäkuuta 2014

Nyt Riitti


Elokuussa 2013 aloitin villatakin Cascade 220 superwash -langasta. Utuisen lila väri yllytti ostamaan. Lankaa oli tarjolla tasan 5 kerää. siis vähän. Neulomistuntuma oli mukava. Miten voikin lanka tuntua joustavalta, napakalta, asialliselta ja laadukkaalta samanaikaisesti. Cascadet taitavat syystäkin olla suosittuja. Paitsi että valmis vaate alkoi nuhjaantua parissa viikossa.

Ikinä en ole oikeaa palmikkoa tehnyt, valetta vain. Suunnittelin opiskelutarkoitukseen ihan ikioma itse simppelin takkimallin. Halusin palmikon jatkuvan katkoksetta olan yli. Ei olkasaumaa. Lankaa oli 500 g ja sen pinnanmuodostuskapasiteetti arvoitus. Onneksi Kikka Kakkonen on mun paras kässäkaveri.

Aloitin siis takakappaleesta väliaikaisella aloituksella. Neuloin muutaman kerroksen sileää ja aloitin kaapelin kääntämisen v-tyyliin välissään kahden kerroksen helmineuletta. Kun pötkylöiden välissä oli mielestäni riittävästi silmukoita, aloitin kädentien kavennukset ja olkaa kohti kiipeävät kapeat palmikot. Surautuin olan yli sekä pääntien ja etukappaleiden kädentien osuuden, kunnes etukappaleen mitta oli sama kuin takakappaleen tähänastinen. Sitten keräsin taka- ja etukappaleiden silmukat tasoksi ja neuloin kerän loppuun. 200 g 500:sta oli käytetty, takilla mittaa kitsaan boleron verran.

Matkan varrella Knit Pron kaapeli irtosi holkista. Kaapelilla oli tikuteltu tuskin kahta kilometriä lankaa. Kävin Titityyssä vaihtamassa ehjään. Kaapelivamma on kuulemma tyyppivika. Korjausvinkiksi tarjottiin pikaliimaa, jos ehjään vaihtaminen ei aina inspiroi. Huono homma.

Tein seuraavaksi hihat. Halusin täyspitkät. Helman mitasta olisin valmis tinkimään tai kikkailemaan sen mieluisaksi kankaan avulla. Top down sleeves syntyi juutuupin avustuksella. Takki taisi valmistua syyskuun puolivälissä.

Kuukauden kuluttua Poppelin laarissa palloili vielä kaksi kerää samaa väriä: Asiakaspalautus hamstrauskeikkani jälkeen. Ei harmita. Varaamani lanka riitti, eikä jäänyt jämiä.

T:lle suurkiitos kuvista! Jälleen.

Malli: Riitti (= oma säätö)
Lanka: Cascade 220 Superwash, 100 % villa, 100 g = 200 m, 20-22 s = 10 cm, puikot 4-4,5, 
Puikot: 4,5 ja 4 Knit Pro, pyöröt
Menekki: 500 g
Fiilis: ai että!!

4 kommenttia:

 1. Mahtava!!! minä juuri eilen sain cascaden 220 lankaa muutaman vyyhdin. Tuntuu laadukkaalta kyllä. En vielä tiedä mitä siitä keksisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :-) Kyllä ne vyyhdit siellä varastossa alkaa jossain vaiheessa kuiskutella... :-)

   Poista
 2. Onpas nätin mallinen villatakki. Itse en oo koskaan neulonu mitään noin suuritöistä, tyytynyt vaan ihailemaan niitä, jotka osaa. Ja ihanat kuvat, tälläsiä sais olla enemmänkin käsityöaiheisissa postauksissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin 2 x kiitos :-) Suuritöinen valmistui, kun sattui olemaan aikaa, ja tekemällä oppii. Kiva, että pidät kuvista :-)

   Poista