11. helmikuuta 2018

Susirumien unisukkien paluu


Minulla oli kerran maailman suloisimmat, susirumat unisukat, kotimaisesta silkkivillalangasta omin kätösin neulotut. Harmikseni hiutuivat huonoiksi. Unisukkapulan korjaamiseksi kävin TitiTyyn neulefestareiden talvitorilla sortumassa Rintalan luomutilan Silkkivillalankaan ja tartuin toimeen.

Vyyhti oli iloisesti iso, 110 g. Työ eteni vähän silleen askel eteen, kaksi taakse. Aloitin joustinvarresta 48 silmukalla kolmosen puikoilla. Tuli huonon peltihuopikkaan aihion alku ja heräsi epäilys langan riittävyydestä. Aloitin uudemman kerran, nyt varpaista. 44 silmukkaa puikoilla nr 3,25 näytti edelleen suuren sorttiselta. Aloitin kolmannen yritelmän, taas varpaista. Terässä on enimmän matkaa 36 silmukkaa, kantapäätä lähestyttäessä 40. Vaikutti hyvältä. Neuloin etuosaan joka kymmenennellä kerroksella 8 silmukkaa nurin. Käytännöllinen rumilusratkaisu oli mun kerroslaskuri.


Lanka on sellaista paksua, tahmean sorttista ja vähän paakkuista, joten hylkäsin ajatuksen jälkikäteen neulotusta kantapäästä (etukäteen en kantapäälle ajatusta uhrannut). Muunlaista kantaa en ole kärjestä aloitettuun sukkaan neulonut, joten kaivelin oppia neulelehti Ullasta (03/2005). Ihana Ulla! Kantapää ja sopiva sukka syntyi takaperoisesti kerralla! Tämä äimän käki kukkui heleällä nuotilla ja pitkään, vaikka lanka pölisi päälle.

Sukista tuli niin rumat, että edes kamera ei suostunut tarkentamaan niihin. Karmeasta ulkonäöstään huolimatta uudetkin sukat ovat suloiset käyttää. Esteettinen haitta ei pilaa yöunta.

Virallisen laaduntarkastajan pettämätön nenu hyväksyi talvitoriostokset. Vyyhdillä ne näyttivät paremmilta.

Lankaa jäi sen verran, että taitaa tietää tiskirättikässää.

Mitä: unisukat varpaista varteen, nurinperin neulottu kiilakantapää, koko noin 38
Lanka: Rintalan luomutilan Silkkivillalanka, 50% suomalaista villaa, 50% silkkiä, 100 g = 230 m, puikkosuositus 3-4, pesu käsin
Puikot: Knit Pro Zing, 3,25
Menekki: 75 g
Valmis: 2/2018
Fiilis: Jee, opin uutta kantapään kautta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti