30. huhtikuuta 2018

Junttilat - lapasia orpokeristä


Käsi ylös - kenen varastossa on vähintään kaksi orpokerää lankaa, jota mahtuu noin 160-200 metriä 50 grammaan? Kahdesta fingering-vahvuisesta orpokeräsestä neuloo lapaset tuosta vaan, kaksinkertaisella langalla vielä nopsakammin. Kokeilin (monta kertaa), vakuutuin ja suosittelen.

Junttilat ovat mukavat, punkeat ja tuiki tavallisuudessaan lähes ankeat lapaset, joihin uppoaa kivasti varaston pohjia. Ne neulotaan sormista ranteeseen. Osviittaa nurinperin lapaseen löytyy Ullasta 1/2009 .  Intialainen peukalokiila näyttää törkeeltä, mutta on mukava. Kahdella värillä saa ns. elävää neulepintaa. Junttiloita neuloessa on suotavaa kuunnella Kansanradiota tai Puhelinlangat laulaa -toivekonserttia (mutta kukapa sellaiseen kykenee).


Lisäilin ja kaventelin silmukoita käden muodon mukaan. Lapasparvessani silmukkamäärät vaihtelevat ja rasani ovat silkkaa sileää. Ranteen kohdan neuloin napakaksi ja reunukseen muutaman kerroksen aina-oikeaa. Väriparivalinnoissani väri-iloittelu loistaa poissaolollaan. Orpokerien lisäksi upotin näihin myös jämiä. Kaikki kerät eivät olleet tyystin orpoja, sillä jotenkin on tullut osteltua usein kaksi kerää samaa väriä - jotta riittäisi sitten joskus järkevään käyttöön. Kun järkevää käyttöä ei ilmaantunut, ryhdyin lapasille.

Itselle aloin tehdä, mutta eka parista tuli pienehkö, tokasta pinkihkö, kolmannesta väljä ja neljännestä ei tarpeeksi harmaa. Viimein päätin, että haluankin mustat ja vähän ohuemmat, mutta ei niin ohuet kuin mitä yksinkertainen Fabel tuottaa. Mustat lapaset ovat toteutusta vaille valmiit. Langat sentään löytyvät varastosta. Asiaa jahkaillessa neulon ehkä vielä parit Junttilat.


Mitä: 4 x lapaset sormista ranteeseen, intialainen peukalokiila, koot xs - l
Lanka: Drops Fabel (kaksinkertaisena), 75 % villaa, 25 % polyamidia, 50 g = 205 m, puikkosuositus 2,5, yksinkertaisella neulottaessa ohjetiheys 26 s x 34 krs, hienopesu tai villaohjelma 40 C
Puikot: Knit Pro Cubics 3,5 & 3
Menekki: yhteensä 270 g
Valmis: 3-4/2018

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti